ROSESGUIDE

ROSESGUIDE
MI WEB

miércoles, 4 de mayo de 2011

La consorcia d'Andorra-P.Canturri

Aquest assaig tracta sobre la primera Consòrcia que es va fer a Andorra per part dels casats per evitar el excessos dels joves i dels solters durant els carnestoltes.
Posteriorment es va anar convertint en alguna cosa semblant a un club anglès; per descomptat de caràcter corporatiu i d’accés solament masculí.
Es interessant des del punt de vista històric del Principat d’Andorra i sobre la formació en aquesta època de les consòrcies.
El llibre ha estat editat per l’Honorable Comú d’Andorra la Vella per repartir en certa data als “caps de família” del mateix comú.
-ARGUMENT: Sobre la creació de diferents consorcis i en particular el dels casats, des de la seva inauguració en 1731 amb motiu dels Carnestoltes fins al nostres dies. Acostament als costums i el patrimoni immaterial dintre de les diferents èpoques en les parròquies del Principat d’Andorra.
-PERSONATGES: El Porrer. El Consol de la consòrcia. Els Consorcians. Els Consellers. Els Càrrecs. “El Porrer” m’ha interessat més ja que jo no coneixia l’existència d’aquest individu i que la porra era per a acabar de matar als animals i bestiar per a evitar-los patiment amb un fort cop al cap.
El text és de vegades de molt complicada comprensió ja que fa servir el llenguatge que s’escrivia durant el segle XVIII i XIX molt abans de la reforma lingüística del Català.
Aquest exemplar del llibre el vaig rebre com un regal molt especial de part d’un amic, qui era “cap de família” durant la meva estada i residencia a Andorra. Però he d’admetre que excepte als curiosos sobre els costums del Principat d’Andorra no l’aconsellaria a causa de la seva complexitat lingüística i sobre tot el tema que tracta és poc interessant per a la majoria de les persones. És un llibre molt elitista no més per als que estan veritablement interessats en la procedència i història de les parròquies andorranes.

No hay comentarios: