ROSESGUIDE

ROSESGUIDE
MI WEB

martes, 22 de marzo de 2011

SEPARACIÓ / DIVORCI: PROTESTA, DESESPERANÇA I DESAFECCIÓ

Avui escriuré una mica sobre el duel en un divorci o separació ja que he tingut una gran amiga que m'ha parlat d'això. M'ha comentat que el duel sol durar un any. Després d'haver llegit i investigat sobre el tema, sol ocórrer que en alguns casos se supera molt aviat en qüestió de setmanes i en la majoria estadística està al voltant dels dos anys.
En una ruptura de parella són els dos membres  els que sofreixen el procés de duel, però poques vegades els dos cònjuges es troben en situacions semblants.
Normalment un viu la ruptura com un pas endavant i l'altre com un pas enrere, però per als dos és un procés de pèrdua que haurien d'elaborar. Serà necessari entendre que elements de protesta es barregen amb la nostàlgia i la pena inicial i com aquestes oscil·len entre la malenconia, la desesperança i el desafecto. A més tot està interferit o afavorit per emocions tals com l'odi, la rivalitat, la gelosia, l'enveja, la necessitat i els desitjos de controlar a l'objecte o a altres “objectes” substituts per a no perdre'ls igualment.
D'aquesta manera es va formant una situació psicològica especial a la qual denominem duel. En les situacions de ruptura vincular el procés de duel comença molt abans de la separació. En efecte, quan comença a imposar-se el sentiment que no haurà manera de recompondre la relació, comença el procés amb la sensació de pèrdua.
El duel acaba amb la reintroducció de l'objecte que es va perdre en els moments de tristesa, protesta i desesperança. En els casos de divorci la reintroducció del que s'ha perdut i la resolució de la ambivalència apareixen quan els cònjuges han integrat la nova situació sense necessitat de negar la realitat, acceptant el fracàs de la seva anterior relació de parella.
El creixement de tota persona està lligat a la seva capacitat de gestionar de manera constructiva les pèrdues de la seva vida. La mala elaboració del duel pot aparèixer per la persistència de l'odi cap a l'objecte perdut amb actituds maníaques de triomf sobre el mateix, situació que incrementa els sentiments de culpa i que pot impossibilitar la bona marxa de tot el procés. Si fracassa l'elaboració del duel davant la situació de divorci els resultats poden provocar una desorganització mes profunda.
A pesar de la intensitat del dolor que pot sofrir un o els dos membres de la parella que es trenca, si pot elaborar-se el duel de forma adequada, el dolor pot superar-se i enfortir la capacitat relacional dels membres de la parella trencada.
P.S.        A aquesta estimada persona amb qui he parlat del tema, dir-li que quedar-se massa temps sola també crea una addicció que més tard ja no voldràs deixar. La capacitat d'entendre que tu mereixes ser feliç indicarà que estaràs disposada a obrir-li les portes del teu cor a altre amor que et sàpiga valorar justament… Com tu ho mereixes!

No hay comentarios: