ROSESGUIDE

ROSESGUIDE
MI WEB

martes, 21 de agosto de 2007

Nostàlgia oriental?.

Montevideo, capital de la República Oriental de l’ Uruguai. Ciutat que ens ofereix una innombrable varietat de paisatges naturals, atraccions turístiques i culturals, platges amb sorres blanques i una història exquisida.

Va ser registrada per primera vegada el dimarts 10 de gener de 1520. Sobre l'origen del seu nom es troben diverses versions; una d'elles és la qual relata Francisco de Albo en el diari de viatge de l'expedició d'Hernando de Magallanes, quan van veure "... una muntanya feta com un barret, a la qual li vam posar per nom Montevideu...", que vol dir en portuguès "veig una muntanya". Va ser fundada en 1724 per Bruno Maurici de Zabala governador de Buenos Aires, creant una plaça forta per a defensa davant l'avanç de l'Imperi Lucitano en el seu afany de conquistar aquestes terres, que ja havia instal·lat la Colònia del Sagrament en 1680 amb aspiracions de seguir per les terres a l'oest del riu Uruguai. En els seus orígens va ser una fortalesa, en la qual els seus habitants vivien sota un règim militar dominat per la corona espanyola, sent de gran importància per a aquestes fins el fet que fossi una ciutat port.

A poc a poc va consolidant-se com centre comercial i cultural de la marge oriental del riu Uruguai i centre d'irradiació de totes les activitats cap a l'interior.
En la primera dècada del segle XIX , els anglesos van portar a terme l'atac a les terres espanyoles en el Riu de la Plata ocupant Buenos Aires, cabdal del Virregnat del Riu de la Plata, sent Montevideo, una ciutat en formació i sense experiència en la presa de decisions, qui es va organitzar per a barallar i vèncer a l'exèrcit més poderós del món en aquesta època. En reconeixement a la defensa d'Espanya a Amèrica, la Corona va atorgar a Montevideo el títol de "Molt Fidel i Reconquistadora ciutat de San Felipe i Santiago de Montevideo".
Prenent com referència els ideals de la Revolució Francesa i la independència de les colònies angleses d'Amèrica del Nord, el crioll va buscar decidir les seves pròpies destinacions donant lloc a la "Guerra de la Independència".

Aquí sorgeix el "gaucho", d'un estil de vida més que una raça, qui no acceptava ordres de l'autoritat constituïda, defensor a ultrança de la seva terra, obeint únicament als seus líders naturals "els Cabdills".

És en aquesta època que sorgeix un home, José Artigas, que amb parlar “pausat” i ferm, coneixedor de les terres de la Banda Oriental i les necessitats del gaucho, es convertirà en líder natural dels orientals, convertint-se en el fundador de la nacionalitat oriental.


No hay comentarios: