ROSESGUIDE

ROSESGUIDE
MI WEB

lunes, 9 de julio de 2007

Companyia de Jesús

La Companyia de Jesús és una Ordre Religiosa de l'Església Catòlica. Els seus membres són popularment coneguts com jesuïtes. Fundada per Ignacio de Loyola, en 1540, està avui estesa per 127 països en els quals 19.564 companys treballen per l´evangelizació del món, en defensa de la fe i la promoció de la justícia, en permanent diàleg cultural i interreligios. D'ells hi ha gairebé 1.600 a Espanya.


La Companyia de Jesús va destacar especialment en el camp de l'educació. En Espanya, en vespres de l'expulsió, els jesuïtes posseïen 105 col·legis i 12 seminaris; en Ultramar tenien 83 col·legis i 19 seminaris més. La influència jesuítica es va estendre també en el camp universitari.

En Espanya es va estendre la idea que els jesuïtes havien estat els instigadors dels motins del 1766 i que tenien el propòsit d'acabar amb Carlos III per a imposar a un monarca que mostrés total obediència al Papa. L'any següent, la Companyia de Jesús va ser expulsada dels dominis espanyols. I en 1773 va ser extingida.

L'obra missionera dels jesuïtes va constituir un dels principals signes d'identitat de la Companyia. Aquesta iniciativa va ser molt important no només en virtut de l'elevat nombre de col·legis creats, sinó també per les peculiars característiques de les fundacions. En aquests establiments -tant a Xina com a Amèrica-, els jesuïtes es van mostrar partidaris d'un declarat sincretisme religiós, això és, no van tenir cap tipus d'escrúpols a l'hora d'acceptar o adaptar ritus pagans amb la condició de dur als pobladors d'aquestes terres la paraula de Crist. La Companyia va decidir respectar els particularismes religiosos amb la intenció d'utilitzar-los per a l'adoctrinament cristià. Per això, els seus membres van rebre múltiples crítiques i acusacions per part de les altres ordres religioses, receloses dels èxits jesuïtes.

En l'actualitat, hi ha molts jesuïtes que procuren ajudar als pobres de les societats riques: drogoaddictes, ancians, empresonats, immigrants,... i també es comparteix vida amb els pobres del cridat Tercer Món: minories indígenes, nens del carrer, ancians i malalts, refugiats,...


INTERMON OXFAM.- Els jesuïtes a Catalunya mantenen una estreta col.laboració amb aquesta ONG, creada l'any 1956 per la Companyia de Jesús per donar suport a la tasca social dels missioners a Amèrica Llatina i Àfrica, i que des de 1986 es constitueix com a entitat independent.

No hay comentarios: